Borg och byggandet

Ett år efter introduktionen av nya PBL är diskussionen om dess faktiska verkan redan igång. I fokus står effektivitet och regelförenkling kontra öppenhet och rättssäkerhet. Följande inlägg är intressant i detta sammanhang. Det ger en vink om vad regeringen egentligen tycker om resultatet av åtta års arbete med att förenkla plan- och bygglagen.

Finansminister Anders Borg talade på ett lunchmöte på Almega den 9 maj 2012. Mot slutet av den fartfyllda föredragningen fick han en fråga om hur det egentligen går med regelförenklingen för företagen. Blixtsnabbt svarade han att det var en sektor de var bekymrade över nämligen byggsektorn. Så här sa finansministern: ”För en sektor har vi fortsatt väldigt stora bekymmer och det är bygg- och planeringssidan. Det gäller både bygg, bo, anläggning och miljö. Det är inte rimligt att det ska ta 4 år för att kunna börja bygga en ny fabrik”. Han menade att man hade avreglerat telekom, finans, detaljhandel, transport, flyg, bussar och taxi – nu står byggsektorn i tur. Men, tillade han: ”Det är svårt därför att reglerna finns där inte av en slump”.

Frågan är nu vem som med samma kraftfulla retorik hävdar planeringskunskapen så att balansen mellan effektivitet och öppenhet respektive regelförenkling och rättssäkerhet upprätthålls. Här har planerarnas och arkitekternas organisationer en viktig uppgift.

KÄLLA: www.almega.se/om-almega/almegalunch-med-anders-borg (2012-07-25)

Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s