Rätt strategi?

Av Skanskas andra delårsrapport, för första halvåret 2012, framgår att rörelsemarginalen för byggprojekten sjunker i Sverige från 2,8 till 2,4 %: ”Bostadsmarknaden präglas fortfarande av stram kreditgivning och osäkerhet hos potentiella bostadsköpare”. Redan i den första delårsrapporten skrev VD Johan Karlström att utvecklingen inom verksamhetsområdet bostadsutveckling är ”oacceptabel”.

Skanska har under flera år arbetat med att industrialisera bostadsproduktionen, men resultaten låter uppenbarligen vänta på sig av delårsrapporterna att döma. Skanskas strategi är att köpa icke planlagd mark för att kunna styra detaljplaneringen så att den anpassas till företagets produktionsmetoder och att bygga i etapper. Etappbyggandet ger möjlighet till intrimning; först efter en eller ett par etapper kan det industriella byggandet ge avsett resultat.

Diskussionen om det framtida stadsbyggandet leder emellertid i en helt annan riktning. Uthållig stadsutveckling handlar om att bygga i staden eller att bygga riktig stad i direkt anslutning till staden, inte att bygga öar av nyproduktion. En stad består av många små fastigheter som ger möjlighet till blandning av verksamheter, mikroeokonomier och socialt liv. Det kräver andra produktionsmetoder.

När ska debatten om uthålliga städer möta diskussionen om lämpliga produktionsmetoder?

KÄLLA: http://www.skanska.com/Global/Investors/Reports/2012/Skanska-q2-2012-SV.pdf (2012-07-26)

Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s