Skärpning, skärpning

På en planeringskonferens i Karlstad den 30 maj använde statssekreterare Ulf Perbo uttrycket ”Skärpning byråkrater” om orsaken till 20 år av lågt bostadsbyggande. Ulf Perbo är statssekreterare i Socialdepartementet och står civil- och bostadsminister Stefan Attefall (kd) närmast.

Som exempel på ett ”olämpligt offentligt agerande av låg betydelse” nämnde han den omtalade statliga utredningen ”Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn”, SOU 2002:115. Det var en utredning som inte skrädde orden om konkurrensbegränsning, karteller, svartjobb, bristande etik, föråldrad kvinnosyn och låg utbildnings- och forskningsnivå i byggsektorn. Utredningen leddes av dåvarande landshövding Lars Eric Ericsson (s).

Perbo menade att detta var branschinterna frågor som det offentliga inte ska syssla med. ”Ett lämpligt offentligt agerande av hög betydelse” var istället, enligt Perbo, ett fokus på kommunernas agerande och planprocessen. Bristerna var inte branschinterna utan branschexterna. ”Skärpning byråkrater” kallade han det, enligt presentationen.

Men är det verkligen sant att sektorns problem löses bara gubbar eller byråkrater skärper sig? Ligger inte frågeställningarna mycket djupare än så?

Sverige saknar, till skillnad mot många andra länder, en övergripande fysisk planering med helhetsperspektiv på regional och nationell nivå. Det leder till ett lokalt fokus, fragmentering och bristande samordning. Det saknas en sammanhållen politik för fysisk planering. Samhällsbyggnadsfrågorna är splittrade på minst sju olika departement, ingen har ett tydligt samordningsansvar.

Inte heller denna strategiska samordningsuppgift löses bara statssekreterare skärper sig. Det handlar om grundläggande struktur- och maktfrågor som måste behandlas i sin fulla komplexitet. Det är dags att ta tag i dessa frågor nu och få fart på bostadsbyggandet – istället för att skälla på planerare.

KÄLLA: Regeringens bostadspolitik, Socialdepartementet ppt 2012-05-30.

Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s