Årets julklapp

Handelsplatsernas hallar, lastkajer, ödsligt överblivna ytor. Infrastrukturens terminaler, tunnlar, oändliga trafikleder. Evenemangsindustrins scener, arenor, schabrak sedda ur kameraögats perspektiv. Entréer, foajéer, caféer, trapphallar, korridorer, gallerior. Allt är ”flöden” och ”mötesplatser”.

Vår tids flytande rum är extrema i sin strävan mot öppenhet och fri rörelse näst intill självutplåning. Allt är rörelserum för horder av människor som tänks flöda genom alla dessa mellanrum i hopp om att finna något.

Borta är vistelserummet, det omsorgsfullt utformade rummet, det för människan stödjande, funktionella och trygga rummet. Men också det gränsöverskridande och för sinnena utvecklande rummet. Rum som vidgar vår begreppsvärld, gör oss klokare, värdigare och kanske rent av lyckligare. Rum där vi finner ro, finner oss själva och kan komma i resonans med andra.

Den gröna nödutgångsskylten leder oss mot utgången i alla formlösa hallar där vi irrar omkring mellan gondoler. Och letar efter något livsnödvändigt. Människans grundinstinkt är i dessa lägen att fly – från en känsla av fara och skräck, att hitta en flyktväg. Är det med denna känsla av obehag vi ska behöva uppleva stadens, infrastrukturens och byggnadskomplexens rum?

Nej, för till Årets Julklapp har hörluren utsetts.

”Med den köper vi tillgång till ett privat ljudrum” säger Anders Mildner i DN idag och fortsätter: ”Det blir ett skydd mot världens alla ljud, som vi inte själva väljer. Tystnaden blir ännu mer exklusiv och kommer att säljas dyrare. För majoriteten kommer den inte att existera”.

Märkt

2 tankar om “Årets julklapp

  1. oops skriver:

    Har vi ett sånt stort behov att skaffa oss avskärmande från olika ljud, att vi istället skaffar oss hörlurar för att med ljud avskärma oss. Hos oss finns inte hörlurar på önskelistan. Ha en bra dag.

  2. Saga Hellberg skriver:

    Hej
    Det var väl ungefär något åt det hållet jag tänkte när jag läste om Årets Julklapp i morse. Fast jag inte kan uttrycka det så filosofiskt. Vilken konstig tid vi lever i!?
    Saga Hellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: