Taket gav vika

”14 meter långt tak kollapsade. Förskolebarn brukar sova i sina vagnar under taket”, rapporterar lokaltidningen om raset vid den barack som är barnens nya förskola i Ytterby. Konstruktionen hade inte stått pall för all snö som fallit. ”Om det hade befunnit sig barn under när det rasade hade det varit fruktansvärt. Barn kunde ha dött”, säger en förälder.

Kommunen uppfattade konstruktionen som tillräcklig efter att några personer provhängt i taket. ”I efterhand kan vi säga att det var för klent dimensionerat. En dålig konstruktion som jag som ansvarig borde ha sett”, säger den ansvarige tjänstemannen på kommunen och tillägger att han i framtiden ”kommer att anlita en konstruktör när kommunen ska bygga”.

1. Barnens första möte med den offentliga miljön är alltså en simpel barack, ett tillfälligt bygge som kommer att stå uppallat i åratal.
2. Taket som ska skydda 1-3 åringarna under sömnen är av plast, fjorton meter långt och endast fäst med stöttor i väggen. (Man har nu tillfälligt stadgat andra skärmtak med träpelare!)
3. Säkerheten testades genom att några personer ”provhängde” i taket. Inga lastberäkningar gjordes.

”Att kunna sätta spaden i marken snabbare”, har blivit ett mantra som upprepas gång på gång och ger lättköpta poäng. Skippa detaljplan eller bygglov! Ta bort byggregler! Minska på tillgänglighetskraven! Förenkla granskningsprocesserna! Förkorta prövningsförfarandena! Bygg billigt! Men vad kan hända när respekten för byggkunnandet upplöses, när man släpper på noggrannheten, tar saken i egna händer och faktiskt sätter spaden i marken utan tillräcklig eftertanke?

Ja, i det här fallet gick det att snabbt få spaden i marken. Inget krångel där inte. Men fel, fult och farligt blev det.

KÄLLA: Mitt i Södra Roslagen 2012-12-25.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: