Detaljplanens detaljer

Vilket kommer först, detaljplanen eller byggnaden? Detaljplanen förstås, men kan man upprätta en detaljplan utan att känna till byggnadernas utformning? Nej, svarade Hakon Ahlberg (1891-1984), framstående arkitekt och grundare av Svenska Arkitekters Riksförbund, SAR, i två artiklar som fortfarande är mycket aktuella.

”Det moderna stadsplaneförfarandet måste därför betraktas som ett provisorium, vilket snarast bör ersättas av ett system som radikalt skiljer ’generalplan’ eller ’stomplan’ från detaljplanering, överlåtande åt den som projekterar byggnaderna att efter vissa allmänna principer även utföra detaljplaneringen.”

Hakon Ahlberg diskuterar i ett annat sammanhang förhållandet mellan stadsplanen och den enskilda byggnadens utformning och invänder ”mot det i och för sig onaturliga i att den yttre ramen för byggnaden och kvartersdelen bestämts innan byggnadernas innehåll och funktionella krav ännu är kända”.

I denna iakttagelse kan alla arkitekter känna igen sig. Detaljplanens mått är satta utan vetskap om de framtida byggnadernas exakta användning och utformning. Ska arkitekten kompromissa och klämma in planlösningen i detaljplanens mönster eller ta matchen om planändring för att få alla detaljer att falla på plats?

Eller ligger lösningen på problemet i det Hakon Ahlberg kallar stomplanen? En fördjupad översiktsplan som är rumslig utan att vara alltför detaljerad vad avser byggnaderna. Den anger tydligt hur de allmänna platserna och gaturummen ska anläggas och lämnar stort utrymme åt omsorgsfull projektering och effektiv produktion av de enskilda byggnaderna.

Se där något att fundera över i den pågående Plangenomförandeutredningen.

KÄLLOR: Hakon Ahlberg, ”Stadsplan och bostad”, 1949 och ”Arkitekten i det moderna samhället”, 1961.

Märkt , ,

En tanke på “Detaljplanens detaljer

  1. Oskar Sirland skriver:

    Väldigt intressant inlägg Örjan, jag har själv funderat mycket på hur man utformar planinstrument för att vara modulerbara men utan att lämna så mycket utrymme som en översiktsplan idag gör. Det krävs någon sorts mellannivå med medellång tidshorizont som man kan påverka både från den professionella sidan (politiker, planerare) och den offentliga (medborgare, intressegrupper och NGO’s). Men idag förs ju tyvär debatten på detaljnivå istället för strukturell, och översiktsplanen lämnar mycket att önska, både i lagrum och omfattning/skala. Jag följer gärna utvecklingen av en stomplan för att få in krav och förutsättningar tidigare i planprocessen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: