Förhandstitt

Aula 1
Aula 4Aula 3Den nya aulan vid Karolinska Institutet i Stockholm är nära färdigställande. Med en månad kvar till slutmötet pågår testning, injustering och finputsning. Genom egenkontroll och löpande besiktning under hela produktionen siktar projektledaren Hayar Gohary, Akademiska hus, på noll fel vid slutmötet. När han ser tillbaka på sin första tidplan för tre år sedan, kan han konstatera att både den och budgeten har följts. Byggnaden rymmer den nya aulan för Karolinska med 1000 sittplatser i ännu omonterade lejongula fåtöljer. Ett mycket vackert rum, både lugnt och vilsamt för ögat, samtidigt som det rymmer många diskreta detaljer, förskjutningar, kombinationer och en vacker reliefverkan i panelerna som du upptäcker först efter en stund. Arkitekterna på Wingårdhs överraskar mest med en glasad limträkonstruktion med 35 graders fall och dubbelkrökta ytor. Ljuset denna dag i foayen och trapporna utanför aulan, visar att alla diskussioner om glasets färg landade rätt. Det är magiskt helt enkelt.

Märkt , , , , , ,

4 tankar om “Förhandstitt

  1. Mathias Berglin skriver:

    Ja, visst blir det vackert! Bara att hålla tummarna för slutmötet

  2. Rogier Jongeling skriver:

    Limträkonstruktionen i kombination med glasfasaden och övriga materialval gör detta till ett fantastiskt hus. Jag ser gärna mer av detta istället för raka putsade boxar.

  3. kerstin frenning skriver:

    Jättevackert! Ett hus att längta till. Och representativt för Stockholm. Kommer det att finnas möjligheter att hålla andra möten där än de som Karolinska Institutet själva ordnar?

  4. Personligen har jag lite svårt för dessa glasfasader med många små rutor, reflektionerna har en tendens att bli fragmenterade, vilket ser lite misslyckat ut när byggnadens form ger intryck av en sammanhängande yta. Tornet Wingårdh ritat i Kista är ett exempel på detta – fasaden ser lite trasig ut på något sätt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s