I konkurrensen om marken förlorar barnen

Yrvaket uppmärksammas nu det faktum att många skolor saknar skolgård och en bra miljö för barnens utevistelse. Många friskolor har startats utan de uterum som är så viktiga för barnens hälsa och utveckling. Samtidigt planeras det överallt för en förtätning av staden. Jakten efter ännu obebyggda tomter pågår för fullt. I konkurrensen om marken ses befintliga skolgårdar som ännu obebyggd mark och inte som barnens självklara uterum. Här kan man ju bygga bostäder med verksamheter i bottenvåningen för att skapa promenadstad, gärna kaféer och latteställen med servering på trottoarkanten. Barnen då? Jo, i den samtida retoriken hänvisas gång på gång till hustaken för att förvandla dessa till inhägnad barnförvaring. Och fort ska det gå. Samråd, dialog och medborgardeltagande ses som hinder för ett snabbt byggande. Nej, nu ska planprocessen förvandlas till en effektiv ”autostrada”, säger bostadsministern. Barnens delaktighet i planeringen kommer på undantag, skolgårdarna byggs bort och barnen förvaras på taken, medan andra promenerar och dricker latte på marken.

Lägg ett barnperspektiv på all stadsplanering: En stad som är bra för barnen är bra för alla!

Under Almedalsveckan arrangerar Göteborgs stad och Västsvenska arenan ett seminarium den 2 juli: Varför ska unga ha inflytande i stadsplaneringen?

Skolhusgruppen inbjuder till seminarium den 21-22 november: Konkurrens om marken – Hur försvarar vi rätten till bra utemiljöer i skola och förskola?

Märkt , , , , ,

7 tankar om “I konkurrensen om marken förlorar barnen

 1. TJ skriver:

  Visst är det viktigt med uteplatser för barn men har du ingen förståelse för att byggprocessen måste snabbas upp? Dessutom är det bra med förtätning och butiker i bottenplan. Det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra. Trist om det här blir ännu en nimbyblogg.

  • Örjan Wikforss skriver:

   Tvärtom, det är en stimulerande uppgift att finna nya lösningar på hur vi både bygger riktigt fina, täta och funktionsblandade stadsmiljöer som fungerar för alla. Då måste man också våga se målkonflikterna i planeringen och ta tag i dem och inte glömma att staden ska funka även för barnen. Det är motsatsen till nimby. Mitt blogginlägg bygger på ett verkligt case där planerarna motiverade att man byggde bort uteplatsen vid en förskola med att det skulle bli fina latteställen.

 2. Sven skriver:

  Eftersom de flesta skolgårdar för små barn redan är inhängnade blir det ingen större förlust för barnen om de flyttas upp på ett hustak. En del tycker det är trevligt att se barnlek i stadsmiljön men tyvärr är inhängningarna ofta utförda som täta plank eller buskage. Slutsats: Upp med barnen på taken!

  • Örjan Wikforss skriver:

   Framtidens utemiljöer för barnen i staden ska säkert utformas på helt andra sätt än tidigare. Det finns många skickliga landskapsarkitekter som kan vända ut och in på den konventionella synen på skolgårdar. Hopplösa skolgårdar som hade exercisplatsen (!) som förebild. Håller med om att det inte var bra. Men barnen hör hemma överallt i det vardagliga stadslivet: gaturummet, trottoaren, torget, parken. Jag gillar verkligen tanken att staden byggs för alla, jag gillar ljudet av barn, jag vill möta barnen överallt.

   • Sven skriver:

    Fast vill föräldrarna att du och jag möter barnen överallt? Tyvärr verkar trenden gå i motsatt riktning och det kan arkitekter inte göra mycket åt. Det är bättre vi designar med detta i åtanke än att ett kommunalt fastighetsbolag i efterhand slänger upp gunnebostängsel plus buskar. Men jag gillar din optimism. Man ska inte vara allt för dystopisk.

 3. Zandra Falck skriver:

  Finns det någon förskola som har barnen på taket idag (kanske Karlsson på taket)? Ifall man bygger gröna tak med växtlighet och säkra staket kanske det blir ett lyft:=). Barnen får utsikt över nejden och antagligen bättre luft än i gatuplanet. Jag bor i Uppsala och har inte hört talas om denna giv än här.

  • Örjan Wikforss skriver:

   Vittra-skolan Cederholms mitt i centrala Göteborg har skolgården på taket. Flera är på gång och det finns planer på att bygga skolgårdar på tak bland annat i Malmö. Jag tycker att är viktigt att barnen har nära till utemiljön på marken. Och för stadslivet är det viktigt att alla får plats – och möts – i den gemensamma miljön; gaturummen, torgen och parkerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s