Turkiska arkitekter tystas?

Bosporen hamnBosporen12.1Bosporen8.1Bosporen9.1Bosporen1.1Minns en solig söndag på Bosporen för drygt ett år sedan. Iakttog människorna på färjorna mellan Europa och Asien. Vandrade utmed stränderna. Överallt människor som solade, fiskade, spelade, småpratade, ett stilla sorl. Jag har sällan mött ett sådant lugn, en sådan utpräglad söndagsfrid. Minnesbilden av dagen på Bosporen står i skarp kontrast till de bilder från Istanbul och Ankara som nu förmedlas till oss.

Följer noga nyhetsrapporteringen från Taksimtorget och Geziparken i Istanbul. Det har varit tyst i svenska massmedia några dagar, men följer också sociala media. De turkiska arkitekternas organisation har varit en av de största kritikerna till förändringen av parken. Den 10 juli rapporterar National Turk att den turkiska arkitektkammaren har tystats: ”Now comes the punishment by the Erdogan government: Parliament has passed a law prohibiting the professional association, the voice of the future construction projects”.

En talesman för regeringspartiet AKP medger att beslutet kan skapa irritation, men försäkrar att ”the new rules had been adopted for the benefit of architects and engineers in Turkey”.

Att försöka tysta en profession som arbetar med att forma hus och städer är som att försöka stänga dörren till framtiden.

Ser fram emot en ny färd på Bosporen i början av september och hoppas att få träffa arkitektkollegorna och lyssna till deras berättelse om hur kampen om en plats i staden kunde utlösa ett folkligt uppror. Hur kan vi svenska arkitekter medverka till att de turkiska arkitekterna inte tystnar?

KÄLLA: National Turk 10 juli 2013

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: