Nu när det ska bli enklare blir det svårare

Folk tror att det är fritt fram, men så enkelt är det inte, säger tjänstemännen på miljö- och samhällsbyggnad. Ulricehamns tidning rapporterar den 20 september att anmälningarna om att få bygga till utan bygglov har börjat komma in till kommunen.

För förvaltningen innebär lagändringen ingen förenkling, snarare bli det mer jobb, skriver tidningen. Det gäller ”att verkligen förvissa sig om att det planerade bygget inte är bygglovspliktigt. Vidare gäller det att försäkra sig om att exempelvis en tillbyggnad inte medför konsekvenser som i sig är bygglovspliktiga”.

Ulricehamns tidning är en av många tidningar som vittnar om att nu när det ska bli enklare blir det svårare att ge snabba och klara besked till förtret för förhoppningsfulla småhusägare och serviceinriktade kommuner.

Brådskan med riksdagsbeslutet om lagändringen för komplementbostadshus och tillbyggnader utan bygglov strax före valet framstår som smått ironisk med tanke på valutgången. Ingen valvinnare precis och med långtgående konsekvenser som andra får reda upp i efterhand.

Boverket talade klarspråk och varnade för kommande regelförvirring, grannkonflikter och kulturmiljöer som skadas. Till ingen nytta dock, lagändringen skulle forceras fram ändå, som en ”symbolisk frihetsreform”.

Fortsättning följer med all säkerhet. För vad sägs om till exempel följande pärla i propositionen?

”Krav på bygglov ska gälla också om en tillbyggnad ska göras på ett komplementbostadshus om inte en sådan tillbyggnad kan göras utan krav på lov enligt de särskilda bestämmelser som föreslås gälla för komplementbostadshus”.

(Proposition 2013/14:127, avsnitt 6.1)

Märkt , ,

3 tankar om “Nu när det ska bli enklare blir det svårare

  1. Instämmer tyvärr i allt! Citatet är i sanning en pärla

  2. I dagens arkitektur behöver vi mer samhällsansvar (den långsiktiga) och mindre av politik. När det blir politik av vår gärning förlorar våra handlingar beständighet. De senaste ändringar i bygglagstiftningen hör till det icke beständiga.

  3. Örjan Wikforss skriver:

    Tre korta rader som jag läser flera gånger och lär mycket av. Så klokt och så sorgligt. Detta slags politik har vi verkligen fått nog av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: