Boverket släpper taget

”Det är inte så att vi tappar bort all kunskap vi haft innan. Ibland låter det så som att om inte vi säger att det ska vara på ett visst sätt så har den kunskapen försvunnit, men det har den faktiskt inte”, säger Boverkets GD Anders Sjelvgren i Bopolpodden #218 publicerad 2024-03-04. Men stämmer det? Att kunskapen inte försvinner om man tar bort det mesta ur byggreglerna?

Jag tolkar Anders Sjelvgren så att han tänker sig att byggandets olika professioner kommer att bära kunskapen vidare. Han exemplifierar med att arkitekterna ska stå som garanter för goda bostadslösningar i ett system utan detaljerade byggregler.

Men han förbigår reglernas roll i byggandets kunskapssystem som helhet och deras funktion som kunskapsförmedlare. De ingår i en plattform som är helt avgörande för att kommunikationen och samarbetet mellan byggaktörerna ska fungera. Den innehåller begrepp och definitioner som gör det möjligt att utväxla och dela begriplig information under planerings- och byggprocessen. Frågan är vem som ska ansvara för att förvalta och vidareutveckla denna gemensamma kunskap när Boverket nu släpper taget.

Regler som är baserade på vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet förmedlar kunskap i komprimerad form. De utgör på så sätt en ytterst effektiv och arbetsbesparande uppfinning.

Regelbekämparna river i regelsystemen i förhoppning om att det ska ge möjlighet att sänka byggkostnaderna. Det kan som bekant bara ske genom effektivare byggproduktion eller minskning av ytor och kvaliteter. Problemet är att Anders Sjelvgren inte berättar vad som kommer istället eller vilka konsekvenserna blir för stadsbyggandet som helhet om centrala delar av byggandets kunskapssystem tas ur bruk. Det ska bli intressant att se, säger han lite lakoniskt i podden. Risken är stor att kommunikationen blir än mer kaotisk. Att den över åren gemensamt förvärvade kunskapen inte tas tillvara. Att det blir än svårare att samarbeta.

Det får negativa konsekvenser för överföringen av kunskaper mellan generationer och tvärs yrkesgränser. Det försvagar skyddet för byggandets konsumenter som inte vet vad de kan förvänta sig för egenskaper och kvaliteter i det byggda.

Anders Sjelvgren säger att han vill förverkliga den förändring av regelsystemet som skulle ha genomförts 1994, men som aldrig kom till stånd. Min uppfattning är; släpp taget om den gamla tanken och se framåt istället. Ta tag i den förnyelse av regelsystemet som klimatförändringarna kräver. Justa spelregler vinner vi alla på.

Inlägget även publicerat på Fråga Lou Insights 2024-03-22

Märkt , , ,

Lämna en kommentar